środa, 9 kwietnia 2014

Domowe Hamburgery!


Z racji, że robi się coraz cieplej, nieodłącznym elementem spotkań ze znajomymi, wkrótce stanie się grillowanie. Nic nie smakuje lepiej jak zajadanie się wspólnie przygotowanymi potrawami w miłym towarzystwie. Pierwsze wspólne spotkanie zbliża się coraz szybciej więc jest to idealny pretekst do tego by wypróbować przepis, który może sprawdzić się w czasie przyszłego grillowania. Zapraszam na moje hamburgery!



 Bo 'fast food' wcale nie musi oznaczać niezdrowy i niesmaczny!

Składniki potrzebne na mięso(ok. 5-6 hamburgerów dużych hamburgerów):
  • 0,5 kg mięsa
  • Łyżka ostrej papryki
  • Łyżeczka suszonej chili(mniej więcej łyżeczka)
  • Pieprz, sól
  • Odrobina oregano,
  • Dwie duże łyżeczki musztardy
  • Dwa małe ząbki czosnku(wyciśnięte)
  • Odrobina oliwy/oleju


Wszystkie składniki mieszamy. Najłatwiej ugniata się ręką. Formujemy średniej wielkości kotlety, tak by pasowały wielkością do bułki – nie za grube, ale też nie za małe. Kwestia intuicji. Z racji, że hamburgery robię w domu(nie na grillu) smażę je na patelni bez tłuszczu. Dodatki, z którymi podamy hamburgery zależą od nas.



Polecam bułkę pełnoziarnistą oraz mnóstwo warzyw: sałatę, rukolę, czerwoną cebulę, korniszony czy plasterki pomidora.

Kwestia sosu: nie przygotuję nic prócz tego, że majonez, ketchup i musztarda stanowią warstwy hamburgera. 


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz