piątek, 4 kwietnia 2014

Halibut z piekarnika



Przyszedł czas na wpis poświęcony zdrowemu odżywianiu! Dzisiaj zapraszam Was na rybkę – aromatycznego i przepysznego halibuta z piekarnika.

Nie od dziś wiadome jest to by aby dobrze się odżywiać i by czuć się dobrze, ryby powinny stanowić część naszej zbilansowanej diety. Halibut należy do grona ryb najbardziej znanych na całym świecie. Jej mięso jest soczyste, delikatne i co najważniejsze nie jest suche.  Dlatego właśnie halibut jest rybą, która wybieram najczęściej. 

Co potrzebujemy?

  • Piekarnik nagrzany do 200 stopni,
  • Sól, pieprz,
  • Masło,
  • Oliwa z oliwek,
  • Kilka ząbków czosnku.


Jak przygotować rybę? Rybę można zawinąć w folię lub wcześniej podsmażyć na żeliwnej patelni, którą potem włożymy do piekarnika. Ja natomiast zamiast patelni i foli użyję naczynie żaroodporne.



W naczyniu układamy dzwonki ryby, które solimy i pieprzymy. Wyciskamy kilka ząbków czosnku. Możemy polewać delikatnie oliwą z oliwek, jednak nie jest to konieczne. Odstawiamy na chwilę. Przed włożeniem naczynia do piekarnika posypujemy delikatnie mąką pszenną(nie jest to konieczne) oraz malutkimi kawałkami masła. Ryba powinna piec się ok.20-30 minut, lepiej jednak kontrolować czas pieczenia. Rybę podam z talarkami.

Jeśli chodzi o talarki:



Surowe ziemniaki kroimy w różnego rodzaju talarki i rozkładamy je na blaszce. Polewamy odrobiną oliwy, posypujemy solą i przyprawami. Może to być papryka bądź oregano. Ja użyję ziół prowansalskich. Ziemniaki powinny piec się przez ok. 40 minut. 


Życzę smacznego oraz miłego ciepłego dnia! ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz