Przyszedł czas na wpis poświęcony
zdrowemu odżywianiu! Dzisiaj zapraszam Was na rybkę – aromatycznego i przepysznego halibuta z piekarnika.
Nie od dziś wiadome jest to by
aby dobrze się odżywiać i by czuć się dobrze, ryby powinny stanowić część
naszej zbilansowanej diety. Halibut należy do grona ryb najbardziej znanych na
całym świecie. Jej mięso jest soczyste, delikatne i co najważniejsze nie jest
suche. Dlatego właśnie halibut jest rybą, która wybieram najczęściej.
Co potrzebujemy?
- Piekarnik nagrzany do 200 stopni,
- Sól, pieprz,
- Masło,
- Oliwa z oliwek,
- Kilka ząbków czosnku.
Jak przygotować rybę? Rybę można
zawinąć w folię lub wcześniej podsmażyć na żeliwnej patelni, którą potem
włożymy do piekarnika. Ja natomiast zamiast patelni i foli użyję naczynie
żaroodporne.
W naczyniu układamy dzwonki ryby,
które solimy i pieprzymy. Wyciskamy kilka ząbków czosnku. Możemy polewać delikatnie
oliwą z oliwek, jednak nie jest to konieczne. Odstawiamy na chwilę. Przed włożeniem naczynia do piekarnika
posypujemy delikatnie mąką pszenną(nie jest to konieczne) oraz malutkimi
kawałkami masła. Ryba powinna piec się ok.20-30 minut, lepiej jednak
kontrolować czas pieczenia. Rybę podam z talarkami.
Jeśli chodzi o talarki:
Surowe ziemniaki kroimy w różnego
rodzaju talarki i rozkładamy je na blaszce. Polewamy odrobiną oliwy, posypujemy
solą i przyprawami. Może to być papryka bądź oregano. Ja użyję ziół
prowansalskich. Ziemniaki powinny piec się przez ok. 40 minut.
Życzę smacznego oraz miłego ciepłego dnia! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz