Wiosenne ciepłe dni nie kojarzą mi się tylko i wyłącznie z owocami, ale również z warzywami i z obietnicą, że talerze zrobią się bardziej kolorowe a to co na nich jest, będzie zdrowsze. Zachęcam więc do przygotowania sałatki, która jest kolorowa i przede wszystkim przepyszna. Pikantny dressing jest jej idealnym uwieńczeniem a grzanki idealnym dodatkiem.
Składniki potrzebne do przygotowania sałatki:
- Sałata lodowa,
- Czerwona cebula,
- Pomidorki koktajlowe,
- Kilka zielonych ogórków gruntowych.
Sałatę porywamy na części, myjemy ją i suszmy na papierowych
ręcznikach. Kroimy warzywa(cebulę kroimy w drobną kostkę) i wszystko mieszamy.
Składniki do przygotowania sosu:
- Żółtko,
- Kilka łyżek oliwy z oliwek bądź winogron,
- Kilka łyżeczek pikantnej musztardy np. dijon,
- Ząbek czosnku,
- Garść tymianku,
- Garść ziaren gorczycy,
- Pieprz i sól,
- Odrobina octu jabłkowego bądź balsamicznego,
- Łyżka startego parmezanu.
Przygotowanie sosu: mieszamy oliwę, żółtko i musztardę. Wyciskamy
czosnek, dodajemy przyprawy i mieszamy. Na końcu oddajemy octu i parmezan. Ponownie
mieszkamy. Możemy również zblendować. Odstawiamy sos na chwilę na bok i
zajmujemy się kurczakiem.
Przygotowanie kurczaka:
dwa sposoby
- Sposób pierwsze: solimy i pieprzymy i smażymy na oliwie z oliwek, przypiekając go.
- Sposób drugi(który preferuję najbardziej): dobrym sposobem na kurczaka jest zamarynować go delikatnie w sosie barbecue. Solimy, pieprzymy i smażymy.
Mieszamy mięso z sałatką.
Przygotowanie grzanek:
potrzebujemy: bagietkę, czosnek i odrobinę masła.
Kawałki bagietki pocieramy
czosnkiem i rumienimy delikatnie na maśle.
Po włożeniu sałatki na talerze, posypujemy ją startym parmezanem, polewamy sosem i rozkładamy grzanki. Kiełki są również dobrym dodatkiem.
Cóż więcej dodać?
Smacznego!
Ps. A wy jakie macie pomysły na wiosenną sałatkę? Czekam na propozycje!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz