niedziela, 11 maja 2014

Sałatka z kurczakiem, grzankami i pikantnym sosem

Wiosenne ciepłe dni nie kojarzą mi się tylko i wyłącznie z owocami, ale również z warzywami i z obietnicą, że talerze zrobią się bardziej kolorowe a to co na nich jest, będzie zdrowsze. Zachęcam więc do przygotowania sałatki, która jest kolorowa i przede wszystkim przepyszna. Pikantny dressing jest jej idealnym uwieńczeniem a grzanki idealnym dodatkiem. 

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki:
  • Sałata lodowa,
  • Czerwona cebula,
  • Pomidorki koktajlowe,
  • Kilka zielonych ogórków gruntowych.

Sałatę porywamy na części, myjemy ją i suszmy na papierowych ręcznikach. Kroimy warzywa(cebulę kroimy w drobną kostkę) i wszystko mieszamy.

Składniki do przygotowania sosu:
  • Żółtko,
  • Kilka łyżek oliwy z oliwek bądź winogron,
  • Kilka łyżeczek pikantnej musztardy np. dijon,
  • Ząbek czosnku,
  • Garść tymianku,
  • Garść ziaren gorczycy,
  • Pieprz i sól,
  • Odrobina octu jabłkowego bądź balsamicznego,
  • Łyżka startego parmezanu.




Przygotowanie sosu: mieszamy oliwę, żółtko i musztardę. Wyciskamy czosnek, dodajemy przyprawy i mieszamy. Na końcu oddajemy octu i parmezan. Ponownie mieszkamy. Możemy również zblendować. Odstawiamy sos na chwilę na bok i zajmujemy się kurczakiem.

Przygotowanie kurczaka:
dwa sposoby
  1. Sposób pierwsze: solimy i pieprzymy i smażymy na oliwie z oliwek, przypiekając go. 
  2. Sposób drugi(który preferuję najbardziej): dobrym sposobem na kurczaka jest zamarynować go delikatnie w sosie barbecue. Solimy, pieprzymy i smażymy. 
Mieszamy mięso z sałatką.


Przygotowanie grzanek:
potrzebujemy: bagietkę, czosnek i odrobinę masła. 

Kawałki bagietki pocieramy czosnkiem i rumienimy delikatnie na maśle.

Po włożeniu sałatki na talerze, posypujemy ją startym parmezanem, polewamy sosem i rozkładamy grzanki. Kiełki są również dobrym dodatkiem. 
Cóż więcej dodać? 
Smacznego!



Ps. A wy jakie macie pomysły na wiosenną sałatkę? Czekam na propozycje! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz