Sposób na
dobry dzień? Śniadanie, które zapewni nam dużo energii i przede wszystkim
uśmiech na twarzy! Kawa w ukochanym kubku lub szklanka ulubionego soku,
słoneczny poranek w altanie i śniadanie. Do tego Idealna muzyka na początek dnia i nawet najmniejsza deszczowa chmurka na niebie mi niestraszna! :)
Zapraszam na płatki!
Składniki potrzebne na mała miseczkę płatków
(dla kilku osób):
- Trzy łyżki płatków jęczmiennych
- Trzy łyżki amarantusa(może być miodowy)
- Garść orzechów włoskich
- Garść migdałów (w całości lub w płatkach)
- Łyżeczka miodu
- Płaska łyżka cukru trzcinowego
- Łyżeczka masła orzechowego
- Odrobinka masła(mniej niż ¼ łyżeczki)
Dodatkowo dodam:
- Plasterek mango pokrojony w kostkę
- Łyżeczka suszonej żurawiny
- Kilka suszonych śliwek pokrojonych w plasterki
- Kilka łyżek jogurtu
Kilka tygodni
temu wybrałam się z mamą do sklepu ze zdrową żywnością(z polecenia jej znajomego,
który ostatnio powiedział jej o amarantusie). Gdy usłyszałam o amarantusie
pierwsze co pojawiło się na mojej twarzy to zdziwienie, ponieważ po raz
pierwszy spotkałam się z czymś takim. Od razu zabrałam się za wyszukiwanie
informacji na jego temat. W ziarenkach
amarantusa znajduje się bardzo dużo żelaza – jeden posiłek z dodatkiem jego
ziarenek, zaspokaja dzienne zapotrzebowanie poziomu żelaza, którego
potrzebujemy. Nie wspomnę już o tym, że stwierdzono iż ziarenka amarantusa
zawierają więcej białka niż…mleko. W ten sposób jest idealnym składnikiem diety
wegetariańskiej. Prócz białka i żelaza zawiera również fosfor, wapń i magnez.
Stanowi zatem idealny zastrzyk energii na początek dnia.
Sposób
przygotowania:
Rozgrzewamy
patelnię z odrobiną masła i wrzucamy wszystko: cukier, płatki, amarantus,
cukier, migdały i pokrojone orzechy. Delikatnie prażymy, mieszając co chwilę.
Po kilku minutach dodajemy łyżeczkę miodu i ponownie mieszamy. To samo robimy w
przypadku masła orzechowego. Ostawiamy patelnię by płatki ostygły. Ja
przerzucam je na papier do pieczenia i odstawiam na bok. Odcinam kawałek mango
i kroję go w kostkę. Kolejność w naszej miseczce nie ma znaczenia. W moim
przypadku, na dnie miseczki najpierw znajdzie się jogurt, (kolejno) płatki i na
końcu mango, żurawina i śliwki.
Takie płatki
mogą być dodatkiem do wszystkiego. Przepis można urozmaicać i zmieniać według własnych upodobań.
Cóż więcej
dodać?
amarantus, cukier i miód.... czy to nie będzie za słodkie? już sam amarantus jest słodki.
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka, może się wydawać, że faktycznie masz rację. Jednak masło orzechowe i jogurt niwelują nadmierną słodkość.
OdpowiedzUsuń