Osobiście nie
jestem wielką zwolenniczką śniadania, mając jednocześnie świadomość, że
śniadanie to podstawa naszego dnia. Tak zawsze powtarzała moja mama oraz moja
babcia, chcąc wpoić mi pewne zasady. Wychodzę bardzo często z domu o pustym żołądku i przyzwyczaiłam się aż
tak do tego, że wręcz nie jestem w stanie nic rano przełknąć. Wystarczy mi
tylko kawa i jestem gotowa do walki z kolejnym dniem.
źródło: google.pl |
Weekend jednak
wygląda u mnie troszeczkę inaczej w porównaniu do pozostałych dni tygodnia. W
sobotę, po godzinie spędzonej z moją mamą na porannych zakupach, wracam do domu
i siadam, wyłączając się przez kolejne dwie na kogokolwiek i na cokolwiek.
Wówczas nie wyobrażam sobie nie zjeść śniadania czy nie wypić ulubionej
herbaty. W ciepłe dni, lubię usiąść sobie na dworze, w małej altanie i ciesząc
się pogodą, zajadać się swoimi ulubionymi przekąskami. Ostatnio pogoda (znowu)
przestała nas rozpieszczać, dlatego by poprawić sobie humor i wynagrodzić
ciągłe deszcze postanowiłam przyszykować sobie coś (i reszcie domowników)
pysznego na śniadanie. Tak więc powstały pancakes z masłem pomarańczowym, na
które zapraszam nie tylko łakomczuchów ;)
Zapewne każdy
z Was spotkał się z tymi rodzajami naleśników. Są o tyle fantastyczne, że nawet
po lekkiej modyfikacji mogą być idealnym pomysłem na podwieczorek. Pancakes to
nic innego jak amerykańskie puszyste naleśniki, w których amerykanie zakochali
się zajadając je z syropem klonowym. Można powiedzieć, że są składnikiem
typowego amerykańskiego śniadania, jeśli dodamy do nich wymieniony syrop
klonowy, bekon oraz jajecznicę. Przepis pozwala na smażenie ich bez
tłuszczu, więc zdecydowanie różnią się od naleśników, które są przygotowane
przez nasze mamy. Uwielbiam je z masłem, nutelląm dżemem bądź czymkolwiek. Jestem w
stanie zjeść je nawet na zimno, bez niczego :)
Tym razem
jednak pancakes podam wraz z masłem pomarańczowym, na który przepis znalazłam w
książce Julii Child. Przepis jest prosty, ale długi dlatego podam swoją
zmodyfikowaną wersję. Dłuższy przepis znajdziecie w fantastycznej książce
Francuski Szef Kuchni.
Składniki
potrzebne do przygotowanie masła pomarańczowego:
- skórka z połowy pomarańcza
- sok z połówki pomarańcza
- więcej niż łyżka cukru
- pół kostki masła
Kwestia leży
tylko i wyłącznie w wymieszaniu tych składników. Najlepiej sprawdzi się tutaj
mikser. Mieszamy wszystkie składniki, prócz soku, który dodajemy po trochu w
trakcie mieszania. Mieszamy tak długo aż uzyskamy aksamitną, gładką masę. Wkładamy
masło do lodówki, dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej i na noc
zostawić je w lodówce.
Składniki potrzebne na naleśniki:
- 270 gram mąki
- 300 ml mleka
- dwie łyżki oleju bądź masła
- szczypta soli
- dwie łyżeczki cukru
- dwa jajka
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
Mieszamy
wszystkie składniki w dużej misce, używając do tego trzepaczki. Na rozgrzanej
patelni wlewamy odrobinę ciasta, tak by naleśniki były małe(tym różnią się
pancakes od tradycyjnych dużych naleśników). Każdy z naleśników smażymy chwilę z obydwóch stron.
Nie muszę chyba
mówić, że najwięcej frajdy sprawia podrzucanie naleśników, nie ważne ile
spadnie na podłogę ;)
Smacznego!
Miłego Dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz