google.pl |
Ciesząc się
faktem, że w końcu piekarnik działa(był odłączony na długi, długi czas) mogę
radować się jeszcze bardziej ponieważ nareszcie będę mogła gotować/piec rzeczy
na które od dawien dawna mam ochotę oraz rzeczy, których wcześniej nie miałam
okazji przygotować. Mimo iż wiem, że mój ”pizzeriany” limit na ten tydzień i
kilka kolejnych został wyczerpany (głównie dzięki znajomej, która niedawno
ugościła nas u siebie i zajadaliśmy się pizzą zrobioną przez nią) to i tak nic
nie powstrzyma mnie od tego by zrobić swoją własną. Nareszcie! Gotowi…do
startu…piekarnik! :)
Pizza, którą przygotuję nie różni się za bardzo od pizzy, którą można spotkać dosłownie wszędzie. Kontynuując tradycję prostoty – przepis jest łatwy i szybki ;) Przepis, z którego skorzystam należy do mojej mamy, jednak w przeciwieństwie do niej preferuję pizzę na cieniutkim cieście.
Składniki, które wykorzystam do
przygotowania mojej pizzy to:
- szynka parmeńska
- mozzarella
- czerwoną cebulą, szalotka
- bazylia
- oliwki
Drugą
natomiast przygotuję bazując na inwencji mojego brata: boczek, papryka, czerwona cebula, szynka, ser, kukurydza.
Oczywiście to
tylko i wyłącznie moje propozycje. Jeśli chodzi o kwestię dodatków – kładziemy
to na co mamy ochotę!
Składniki potrzebne na przygotowanie ciasta
oraz sosu pomidorowego.
Ciasto(na
jedną pizze):
- 40 dag mąki
- 3 łyżki oleju bądź oliwy
- 2,5 dag drożdży
- ¾ szklanki ciepłej wody
- Odrobina soli
Jeżeli nie
mamy zbyt dużo czasu, najlepszym wyjściem będzie albo posmarować ciasto
przecierem pomidorowym albo keczupem albo sosem, który robię według tego
przepisu:
Składniki potrzebne do przygotowania sosu:
- Ok. 400 g passaty(jest to gęsty przecier pomidory, który zazwyczaj w sklepach można kupić w szklanych butelkach)
- Odrobiona oliwy
- Czosnek – zależnie od nas, ale 1-2 ząbki w zupełności wystarczą
- Oregano, świeża bazylia, tymianek
- Pieprz, sól
- Dodatkowo może być ostra papryka
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
Zanim zabierzemy się za ciasto, najlepiej w pierwszej kolejności przygotować sos, który później pozostawimy na małym ogniu, tylko od czasu do czasu mieszając. Na oliwie rumienimy delikatnie czosnek, do której dodajemy odrobinę ostrej papryki. Zalewamy czosnek passatą i mieszamy. Dodajmy kilka liści bazylii, odrobinę tymianku oraz oregano i ponownie mieszamy. Pozostawiamy na małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu. Bierzemy się za wyrobienie ciasta. Łączymy wszystkie składniki i ugniatamy je. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 20-30 minut w ciepłe miejsce. Doprawiamy sos i przed blendowaniem, dodajemy łyżeczkę koncentratu.
Ciasto wałkujemy według uznania. Ja uwielbiam pizzę na cienkim cieście, więc rozwałkowuję je bardzo cienko. Przygotowany spód smarujemy wcześniej przygotowanym sosem i rozkładamy na nim wybrane składniki. Przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 200 stopni - może być więcej) i cały czas ją obserwujemy. Czasami wystarczy 15 minut czasami trochę więcej. Jeśli nie chcemy by się zbytnio przypiekła najlepiej jest ją na chwilę wyciągnąć i odwrócić.
Cóż więcej dodać!
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz