Ostatni tydzień spędziłam bardzo
aktywnie w naszych pięknych polskich górach. Potrzebowałam takiej dłuższej
przerwy od codziennego zgiełku, by złapać oddech i podładować się. W ten sposób
mam więcej energii i bez strachu stawię czoło kolejnym miesiącom. W pełni
oddałam się nauce jeżdżenia na nartach i widzę już pierwsze postępy – nie
jeżdżę już tak koślawo jak pierwszego dnia na stoku i co najważniejsze
zminimalizowałam ilość upadków do 1-2. Mogę być z siebie dumna! :) Oprócz tego, oddałam się w pełni
mojemu ukochanemu pływaniu, spędzając w ten sposób każdy wieczór. Wypoczynek spędziłam aktywnie, jednak uważam go za jak najbardziej udany.
Dodatkowo niedaleko hotelu, w którym byłam
zameldowana, znalazłam bardzo przyjemną knajpkę, utrzymaną w stylu retro.
Piękne zdjęcie i muzyka sprawiały, że mogłabym siedzieć w niej godzinami.
Dodatkowo pyszne sałatki, których tam spróbowałam utrudniały sprawę. Nie wspomnę już o rzeczach, które
próbowałam w czasie wyjazdu…. Kilka
kilogramów na plusie jak nic ;)
Dzisiejszy przepis, należy do
grona prostych oraz szybkich. Była to prośba od mamy – chciała bym ugotowała
coś lekkiego, szybkiego i bardzo, bardzo prostego. Zapraszam zatem na makaron z
sosem pomidorowym!
Wybór makaronu jest dowolny. Ja
jednak wybrałam makaron ciemny. Lepiej się po nim czuje i przede wszystkim nie
muszę go dużo jeść by się najeść. Danie nadaje się zarówno dla osób dorosłych
jak i dla mniejszych dzieci. Dobrym dodatkiem do niego może być pieczony w
piekarniku indyk bądź gotowana pierś z kurczaka i brokuły.
Wskazówka: blendując sos załóżcie
koniecznie fartuch kuchenny…nie muszę chyba opisywać jak wyglądałam ja i
kuchnia dookoła mnie :)
Składniki potrzebne na przygotowanie sosu dla ok. 5-6 osób:
- 2 puszki pomidorów w całości
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- garść natki pietruszki do posypania
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- łyżka słodkiej papryki
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść parmezanu do posypania
Przygotowanie:
Czosnek kroimy
w kostkę, cebulę w paseczki i podsmażamy je na rozgrzanej oliwie z oliwek,
pamiętając o tym by najpierw podsmażyć cebulę i dopiero po krótkiej chwili
dodać czosnek. Gdy cebula zrobi się miękka, dodajemy łyżkę papryki i
mieszamy. Po krótkiej chwili dodajemy pół łyżki koncentratu pomidorowego i raz jeszcze, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy na wolnym
ogniu przez ok. 15-20 minut. Gdy sos delikatnie zgęstnieje, blendujemy go,
doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drugą łyżkę koncentratu, po czym kolejny
raz, przez chwilę, go gotujemy.
Mój sposób podania: Makaron mieszam przed podaniem z sosem, rozkładam na talerze, posypuję startym
parmezanem i pietruszką.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz