poniedziałek, 24 lutego 2014

Brokuły i grzanki


Jedynym z przepisów, który możecie znaleźć w zakładce „zdrowa żywność” będzie krem z brokułów z grzankami z ciemnego pieczywa. Wraz z tym wpisem chciałabym co jakiś czas poświęcić notkę tematyce zdrowego odżywiania. Nie jestem może maniakiem jeśli o to chodzi, ale staram się zwracać uwagę na to co jem, ponieważ to jak się czuję, zależy w dużej mierze od tego, co jem.




Składniki potrzebne na 1-2 porcje:

  • Pół brokuła (bez łodygi)
  • Dwie duże łyżki jogurtu (naturalnego, bałkańskiego, greckiego)
  • Sól, pieprz
  • Mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania: 

Brokuła dzielimy na części i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy go a do garnka(tzn. do naszego brokuła) wrzucamy jogurt, czosnek i blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodatkowo dodałam ostatnim razem szczyptę pieprzu cayenne by zaostrzyć smak zupy. Mieszamy wszystko i bierzemy się za przygotowanie grzanek.



Jeżeli chodzi o grzanki:

Według mnie najlepsze wychodzą z ciemnego pieczywa. Tostujemy zatem kromkę chleba i gdy jest jeszcze gorący pocieramy go delikatnie z jednej i drugiej strony ząbkiem czosnku. Kroimy na małe kawałki lub paluszki i wrzucamy do miski tuż przed podaniem. Gotowe!



Smacznego!

A już niedługo przestawię jeden z pomysłów na pyszne śniadanie!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz